Att hitta platsen
Att hitta en lämplig plats till att anlägga en japansk trädgård har med vilken typ av trädgård du planerar på att anlägga. Har du hämtat inspiration från en teträdgård så kan det lämpa sig att välja en skuggig och lummig plats, gärna med uppväxta träd och buskar runt omkring. Här vill du plantera bland annat skuggtåliga växter såsom ormbunkar, azaleor, sockblomma och japansk lönn, för att nämna ett par. Såsom de flesta stilar från den japanska trädgårdskulturen ska platsen inge lugn och harmoni där mycket av inspirationen är tagen från naturen, så försök att se till att det inte är för mycket som händer runtomkring. Detta kan vara tillexempel perenner med starka färger eller förrådsbyggnader, m.m.
Om inspirationen är tagen från en grusträdgård så passar sig en öppen och solig yta utmärkt men precis som med en teträdgård så ska ändå platsen inge ett lugn och brist på störande objekt som gärna stjäl blickfånget är till att föredra.


Storleken på din japanska trädgård
Precis som alla andra projekt i din trädgård så styrs storleken på din japanska trädgård av hur mycket plats som du kan undvara och en japansk trädgård behöver verkligen inte vara stor. Ta tillexempel innerträdgård ( 坪庭 Tsuboniwa) som kan med fördel vara små medans en teträdgård gärna får lite av det större slaget.
Eftersom japanska trädgårdar sällan har täta och färglada perennrabatter där du kan plantera många växter på en liten yta så bör du ha det i beaktning när du planerar och att inte sätta ut för många växter, speciellt om ytan är begränsad då detta kan ge ett stökigt intryck. Tvärtom så upplevs många japanska trädgårdar att de istället prioriterar solitärer där varje växt få ta upp sin egna yta.
Detta kan även gälla när du planerar andra ytor i trädgården av andra stilar att en trädgård är levande och förändras under åren. Bättre att börja med ett fåtal växter och se efter hur det utvecklar sig än att bara ta och köpa med sig hem allt som påminner om japanska trädgårdar från plantskolan.

Sätt realistiska mål och hitta din inspiration
När det kommer till inspiration så kan det vara bra att börja med att titta på bilder från innerträdgårdar ( 坪庭 Tsuboniwa) då de kan med ganska enkla medel och på en mindre yta anläggas här i Sverige. Stilen innerträdgård tar själv inspiration från ett flertal andra stilar och blandar lite efter smak och tycke. Du behöver inte heller blanda in de kulturella influenserna som spelar en större roll som när det kommer till en teträdgård där hela trädgården är uppbyggd kring tehuset och teceremoni.
Precis som nämnt ovan så är det viktigt att inte ta allt som du kan hitta på en plantskola som påminner om en japansk trädgård och plantera det. Ta då istället inspiration från naturen och ser hur glest det växer i tillexempel en barrskog, ett fåtal ormbunkar växer ihop på ett mosstäcke där ett enstaka lövträd kan bryta av sikten bland granstammarna. Enkelt, glest och vackert som samtidigt inger ett lugn, precis det som du bör sträva efter när du anlägger din japanska trädgård.

Viktiga element i en japansk trädgård
SKRIV OM DE VIKTIGA ELEMENTEN
VATTEN, STEN OSV

Vår japanska trädgård
Faktum är att det aldrig fanns några direkta planer att anlägga en japansk trädgård utan tanken växte fram ur vår natur/skogsträdgård som utgår från en gammal och stor sälg som då fick bli blickfångets huvudpunkt och agera toppskikt. Som mellanskikt har vi planterat ett par japanska lönnar då de trivs väldigt bra i det skyddade läge som platsen ger. Här växer också en del rhododendron och azalea. Bottenskikt består av grupper med olika sorters ormbunkar, sockblommor och rökblad. Växter som är rätt diskreta i sin blomning eller som inte blommar alls SKRIV NÅGOT HÄR. Ytan som vi valde är omgiven av lönnar och andra lövträd som skapar en sval och skuggig plats och som gör platsen optimal för den typ av japansk trädgård som vi har tagit mest inspiration ifrån, nämligen Tsuboniwa (innerträdgård).
Nu har trädgården fått växa fram långsamt under en sex års period och på senare tid har vi även lagt till ett par kulturella inslag som tillexempel en Torii och Shishi-odoshi. Om ni vill veta mer om dessa konstruktioner så hittar ni dem och fler här.
